Translate

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Τι είναι στρες και πως να το καταπολεμήσετε

Γράφει ο Ψυχολόγος Υγείας Δρ. Λυράκος Γεώργιος BN.BP. MPH. MSc. PhD. CPsychol

Τι είναι στρες 

Όταν οι απαιτήσεις της ζωής είναι μεγαλύτερες από την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις αυτές, αυτή η κατάσταση καλείται συνήθως στρες. Αν και η εμπειρία του στρες ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο, το στρες επηρεάζει συχνά την προσοχή, τις σκέψεις, τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, και το συναίσθημα,  λειτουργίες του σώματος που ρυθμίζονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (όπως τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, τον ιδρώτα στις παλάμες, την αρτηριακή πίεση και την  πέψη), αλλά και το μυϊκό σύστημα (αφού συνήθως οδηγεί σε μυϊκή ένταση, και είτε αυξημένη ή μειωμένη κίνηση), και τις ορμόνες (κορτιζόλη, νορεπινεφρίνη, και αυξητική ορμόνη). Όταν το στρες είναι χρόνιο, και το σώμα παραμένει σε υψηλούς ρυθμούς έντασης, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό μας.(1)
Το στρες αποτελεί διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού, που διαταράσσει την ισορροπία των λειτουργιών του σώματος, με αποτέλεσμα να συνδέεται με όλο το σύγχρονο νοσολογικό φάσμα, αλλά και την υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών.
Η κρισιμότητα και η επιτακτικότατα κατανόησης της ψυχονευροενδοκρινολογίας του στρες, της διάγνωσης, της μέτρησης και τελικά του αποτελεσματικού ελέγχου του από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, γίνεται εμφανής από τον όγκο των δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών (περισσότερες από 300.000 εργασίες στο Medline). Εν τέλει, η πλήρης εξειδίκευση στο στρες εξυπηρετεί τη σύγχρονη επιστημονική ανάγκη, για τη διενέργεια μελετών «μεταφραστικού τύπου» (translational research). Ταυτόχρονα, η ίδια η κλινική πράξη και εμπειρία όσων εργάζονται σε δομές φροντίδας υγείας, έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπτωμάτων και παθολογίας σχετίζεται με το στρες.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι το 50-75% της σύγχρονης νοσολογίας σχετίζεται με την ψυχονευροενδοκρινολογία του στρες, ενώ σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σχεδόν το 50% των επισκέψεων και το 1/3 των επισκεπτών σε εξωτερικά ιατρεία, αφορούν σε προβλήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το στρες.(2)
Έτσι μέσα από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει φανεί πως το ψυχολογικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο για μια πληθώρα ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, (3-6) και οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης (7,8). Στο χώρο εργασίας, το άγχος οδηγεί επίσης σε συναισθηματική εξάντληση, δυσαρέσκεια εργασίας, χαμηλότερη παραγωγικότητα, (9, 10) και μειωμένη απόδοση (11,12).
Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει προσπάθειες για να σχεδιαστούν προγράμματα ώστε να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στη διαχείριση του εργασιακού άγχους (13,14).

Αντιμετώπιση του στρες 

 Οι κυριότερες μέθοδοι διαχείρισης του στρες περιλαμβάνουν τη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία για την αλλαγή των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και την χρήση θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης των στρεσογόνων καταστάσεων, η λήψη κοινωνικής στήριξης, οι ασκήσεις χαλάρωσης, η διαφραγματική αναπνοή και το μασάζ.
Η αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να χαλαρώσει έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο που ο ίδιος ο άνθρωπος διαχειρίζεται την καθημερινότητα του, αλλά και με την ίδια τη φύση του ανθρώπου και το είδος της εργασίας του αλλά και τον τρόπο σκέψης  που αποτελεί μια κατάσταση στρες από μόνη της για τον οργανισμό. Έτσι πέρα από τη γνωστική διαχείριση ενός στρεσογόνου παράγοντα, έχει αποδειχθεί πως εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας είναι αποτελεσματικές για τη διατήρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής ευεξίας γενικότερα, μειώνοντας το στρες και βοηθώντας το άτομο να αναπτύξει ικανότητα προσαρμογής στο στρες.
Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να μειώσει το στρες που αισθάνεται λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της σύγχρονης καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν σε αλλαγές και βελτιώσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία: μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας το ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς, οδηγούν σε αύξηση των γνωστικών διεργασιών, μείωση των μυοσκελετικών και στομαχικών πόνων και ελάττωση των τιμών της χοληστερόλης. (15,16)
Τα τελευταία χρόνια εξάλλου πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο έχουν εντάξει τα προγράμματα αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινή πρακτική τους όπως το Benson-Henry Institute του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης στις ΗΠΑ, όπου διδάσκονται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς μέθοδοι χαλάρωσης και θεραπείες μασάζ ώστε ο ασθενής να μπορέσει να επιλέξει την καταλληλότερη για την περίπτωση του. Αντίστοιχα προγράμματα διαχείρισης του στρες εκτελούνται και στην Mayo Clinic όπου οι συμπληρωματικές θεραπείες όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης, οι διαφραγματικές αναπνοές, το μασάζ, η ενσυναίσθηση και η αρωματοθεραπεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής πρακτικής. (17)
Τέλος το μασάζ βοηθά στο να χαλαρώσει όλο το σώμα διασπώντας το συσσωρευμένο στους μυς γαλακτικό οξύ και μεταφέροντας το στον κύκλο του Κρεμπς οδηγώντας σε αύξηση των ενδορφινών που είναι οι ορμόνες της χαράς και της θετικής διάθεσης, προσφ'εροντας έτσι στο άτομο χαλάρωση αλλά και μείωση των μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλεί η μυική τάση λόγω του στρες. (18)

Βιβλιογραφία

1. Goldberger LaB, S., ed Handbook of Stress: Theoretical and Clinical Aspects. 2nd ed. ed. New York: The Free Press; 1993. - See more at: http://www.prevention.va.gov/Healthy_Living/Manage_Stress.asp#sthash.zPG6RGTi.dpuf
2. _. Τι είναι στρες. Ιατρική Σχολή. Η Επιστήμη του Στρες & Η Προαγωγή της Υγείας. Copyright © 2008-2011 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανακτήθηκε 22/05/2016 http://www.stressmaster.med.uoa.gr/plhrofories-aitiseis/geniki-perigrafi/ti-einai-stres.html
3. Limm H, Angerer P, Heinmueller M, et al. Self-perceived stress reactivity is an indicator of psychosocial impairment at the workplace. BMC Public Health 2010; 10:252.
4. Figueredo VM. The time has come for physicians to take notice: the impact of psychosocial stressors on the heart. Am J Med 2009; 122:704–712.
5. Das S, O’Keefe JH. Behavioral cardiology: recognizing and addressing the profound impact of psychosocial stress on cardiovascular health. Curr Atheroscler Rep 2006; 8:111–118.
6. Lillberg K, Verkasalo PK, Kaprio J, et al. Stressful life events and risk of breast cancer in 10,808 women: a cohort study. Am J Epidemiol 2003; 157:415–423.
C7. Azagba S, Sharaf MF. Psychosocial working conditions and the utilization of health care services. BMC Public Health 2011; 11:642.
8. Yusuf S, Hawken S, Ounpuu S, et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet 2004; 364:937–952.
9. Borritz M, Rugulies R, Bjorner JB, et al. Burnout among employees in human service work: design and baseline findings of the PUMA study. Scand J Public Health 2006; 34:49–58.
10. Stansfeld S, Candy B. Psychosocial work environment and mental health: a meta-analytic review. Scand J Work Environ Health 2006; 32:443–462.
11. Kivimaki M, Vahtera J, Elovainio M, et al. Death or illness of a family member, violence, interpersonal conflict, and financial difficulties as predictors of sickness absence: longitudinal cohort study on psychological and behavioral links. Psychosom Med 2002; 64:817–825.
12. Hilton MF, Scuffham PA, Vecchio N, Whiteford HA. Using the interaction of mental health symptoms and treatment status to estimate lost employee productivity. Aust N Z J Psychiatry 2010; 44:151–161.
13. Awa WL, Plaumann M, Walter U. Burnout prevention: a review of intervention programs. Patient Educ Couns 2010; 78:184–190.
14. Ruotsalainen J, Serra C, Marine A, Verbeek J. Systematic review of interventions for reducing occupational stress in health care workers. Scand J Work Environ Health 2008; 34:169–178.
15. English, E. H., & Baker, T. B. (1983). Relaxation trainig and cardiovascular response
to experimental stressors. Health Psychology, 2, 239-259.
16. Wetherall, M. (2002). “Not to be sneezed at”. The Psychologist, 15 (6), 305.
17. Mayo Clinic. (2013) Stress management. Retrieved (06/11/13)
http://www.mayoclinic.com/health/stress-management/MY00435/TAB=resources
18. http://www.webmd.com/balance/stress-management/features/massage-therapy-stress-relief-much-more


Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Μήπως σας εκμεταλλεύονται και δεν το παίρνετε χαμπάρι;

Στην εργασία όσο και στην ζωή οι άνθρωποι  έχουν την τάση να επωφελούνται από την καλοσύνη των άλλων. Τις περισσότερες φορές το κάνουν χωρίς το θύμα τους να το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ. Να είστε έτοιμοι και σε επιφυλακή για τις προθέσεις των άλλων, γιατί στο τέλος θα μπορούσατε να φτάσετε στο σημείο να ρίχνετε συνεχώς τον εαυτό σας.
Μην κάνετε τίποτα που πραγματικά δεν θέλετε να το κάνετε.
Μερικοί άνθρωποι  το κάνουν μόνο από το φόβο να πούν όχι. Όλη την ώρα όμως που θα κάνετε αυτό που σας ζητάνε οι άλλοι, θα νιώθετε άβολα, πικρία και δυστυχισμένος. Εν τω μεταξύ, αυτός που σας έβαλε σε αυτή την κατάσταση είναι χαμογελαστός και απολαμβάνει όσα κερδίζει από σας μένοντας κρυμμένος στο περιθώριο. Έτσι μην βάζετε τον εαυτό σας σε αυτή την κατάσταση. Εσείς είστε αυτοί που καθορίζετε τα δικα σας συναισθήματα και τις πράξεις. Αναλάβετε λοιπόν την ευθύνη!

Έτσι αν ακόμη και σε απλά καθημερινά πράγματα λέτε πάντα ναί και ποτέ όχι, γιατί νομίζετε πως μόνο έτσι είναι η ζωή, και πως πρέπει να βοηθάμε συνεχώς τους άλλους, αν δίνετε τη σειρά σας σε κάποιον στο ΑΤΜ και μετά μένετε χωρίς μετρητά, η τη θέση σας στο πάρκινκ σε μία όμορφη γυναίκα που μετά δεν σας λέει ούτε ευχαριστώ, μάλλον πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε τι σημαίνει όχι. 

Γιατί ενώ συνήθως πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι είναι φύση καλοί και δεν θέλουν να με εκμεταλευτούν αυτό είναι ένα στοιχείο της αισιόδοξης προσωπικότητας μου που δεν συνάδει πάντα με τη σύγχρονη ανταγωνιστική πραγματικότητα.
Για να μπορέσετε λοιπόν να αντισταθείτε στην εκμετάλευση των άλλων ας δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Να είστε προσεκτικοί με τον καθένα

Ακόμη και ο καλύτερος σας φίλος θα μπορούσε  να είναι ο δράστης του εγκλήματος της εκμετάλευσης. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λυμαίνονται την καλοσύνη, είναι σαν ένας καρχαρίας που μυρίζει το αίμα που αναβλύζει από μία πληγή. Έτσι και τα άτομα αυτά, μπορούν να γευτούν την αύρα του ανθρώπου που μυρίζει από μακρυά θύμα και πάντα θα θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο παιχνίδι αυτό της εκμετάλευσης. 
Θέλουν να ρουφήξουν κάθε δυνατότητα να κερδίσουν από σας μέχρι να μην έχετε κάτι άλλο να τους δώσετε.  Έχετε λοιπόν το νου σας και να ξέρετε  ότι οι άνθρωποι είναι συνήθως αυτοτροφοδοτούμενοι στο βάθος της  καρδιάς τους. Στο τέλος οι περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. 
Ενώ όμως είναι εύκολο να αλλάξετε τον εαυτό σας και να οδηγηθείτε σε αυτή τη νοοτροπία του "μην εμπιστεύεσαι κανέναν", κάτι τέτοιο  μπορεί να σας κάνει να είστε σε συνεχή επιφυλακή και σε αμυντική στάση όλη την ώρα. Κανείς όμως δεν θέλει αυτή τη στάση και μπορεί ολοκληρωτικά να καταστρέψει τη ζωή του αν μπεί σε μία τέτοια κατάσταση. 

Μην αισθάνεστε ενοχές

Ένας από τους κύριους λόγους που παραδινόμαστε, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μια καλή δικαιολογία για να μην παραδοθούμε σε όσα μας ζητούν.
Ή τουλάχιστον πιστεύουμε ότι μπορεί να μην  είναι μια αρκετά καλή δικαιολογία στα μάτια του αρπακτικού που θέλει να μας εκμεταλευτεί...
Η απάντησή μου;
ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;;;;;

1.) Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε γιατί  τους λέτε όχι, δεν χρειάζεται καν να τους δώσετε ένα λόγο.
 2.) Μην ανησυχείτε για αυτούς. Είστε μόνο εσείς  και οι σκέψεις σας, έχετε το δικαίωμα να πειτε ΟΧΙ!

Υψώστε το ανάστημά σας

Οι άνθρωποι γύρω σας έχουν συνηθίσει να σας εκμεταλλεύονται. Δεν θα το βάλουν κάτω χωρίς μάχη και θα τραβήξουν κάτω από το μανίκι τους κάθε τραπουλόχαρτο ενοχής που έχουν κρυμμένο στο σακάκι τους. Θα βγάλουν τα δόντια τους και θα προσπαθήσουν να σας δαγκώσουν όπως το φίδι δαγκώνει και χύνει το δηλητήριο του ώστε να ακινητοποιήσει και να δηλητηριάσει το θύμα του. Αυτό θα είναι και το δυσκολότερο μέρος από το οποίο θα πρέπει να αντέξετε να ξεφύγετε. 
Έχετε μια ανάγκη να αισθάνεστε αποδεκτοί και μέρος του συνόλου και λέγοντας «όχι» έχετε την ευκαιρία  να κάνετε εχθρούς. Στο τέλος όμως θα νιώσετε πολύ καλά για τον εαυτό σας και το όχι, και έτσι μπαίνετε σε ένα καλό δρόμο, που αποτελεί και τον απώτερο στόχο σας για την επιτυχία.

Ποιό είναι λοιπόν το νόημα;

Δεν είναι κακό να βοηθάμε, αλλά να βοηθάμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη από τη βοήθεια μας και όχι αυτούς που απλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Αν μπούμε στη διαδικασία να βοηθήσουμε τέτοια άτομα απλά σταματάμε να βοηθούμε τον εαυτό μας, μπαίνουμε σε μία διαδικασία στρες και ενοχών γιατί δεν υπερασπίζουμε τα πιστεύω και τα δικαιώματα μας και απλά μπαίνουμε σε μια φάση συνεχούς υπερδιέγερσης και κατάθλιψης για όσα χάνουμε στην καθημερινότητα μας μειώνοντας συνεχώς τον εαυτό μας.


Γράφει ο Dr Γεώργιος Λυράκος Ψυχολόγος Υγείας, Γνωσιακός Συμπεριφορικός Θεραπευτής