Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Πως μπορούμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γίνουν υγιείς ενήλικές

Αρθρογραφεί ο Δρ. Γεώργιος Λυράκος 
Κλινικός Ψυχολόγος Υγείας, CBT Ψυχοθεραπευτής 
Διδάκτορ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ



Η ανατροφή των παιδιών σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μπορεί να γίνει σε αρκετές περιπτώσεις όπως συχνά μου περιγράφουν γονείς πολύ  αγχωτική και δύσκολη στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να θεωρηθεί ως τιμή και ευχαρίστηση από όλους τους ενήλικες που μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά με οποιονδήποτε τρόπο, είτε κάποιος είναι γονιός είτε θείος, ή απλώς ένας πολύ καλός φίλος της οικογένειας, το γεγονός ότι  η δική σας ενέργεια και το πώς προβάλλετε τον εαυτό σας στα παιδιά, θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο σε αυτά μέσα στο μεγάλωμα τους.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η προσωπικότητα του ανθρώπου χτίζεται τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του, και αυτό που λέμε modeling, η μίμηση δηλαδή της συμπεριφοράς των σημαντικών ενηλίκων στη ζωή μας είναι αυτό που καθορίζει πολλές φορές την ενήλικη συμπεριφορά μας.
Δεν λέω με κανένα τρόπο ότι όλοι οι ενήλικες πρέπει να ακολουθήσουν έναν καθορισμένο κατάλογο με πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάποιος, για να έχουν θετική επίδραση στα παιδιά, αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλά από τα σημεία αυτής της λίστας θα αντηχούν μαζί σας και ελπίζω ότι θα λειτουργήσει απλώς ως μια καλοπροαίρετη υπενθύμιση ότι τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας και το μέλλον του πλανήτη είναι επίσης στα χέρια τους.

Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφερόμαστε  και τα φροντίζουμε, θα αντανακλώνται με την πάροδο του χρόνου πίσω σε εμάς και στην κοινωνία μας.
Να λοιπόν όσα έμαθα μέσα σε 21 χρόνια πατρότητας

1 Ζητήστε συγνώμη από τα παιδιά σας όταν κάνετε λάθος γιατί έτσι τα βοηθάτε να μάθουν να ζητούν και κείνα συγνώμη.

2 Μην υποθέτετε ότι είστε πιο έξυπνοι από ένα παιδί απλά επειδή είστε μεγαλύτεροι. Τα παιδιά μας μπορούν πολλές φορές να μας καταπλήξουν.

3 Πείτε ευχαριστώ στα παιδιά σας όταν κάνουν κάτι για σας ή για άλλους. Έτσι θα νιώσουν την επιβράβευση για όσα μπορούν να κάνουν μόνα τους και αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο για μία υγιή αυτοεκτίμηση.

4 Να παραδέχεστε ότι έχετε κάνει ένα λάθος και να το παραδέχεστε μπροστά τους χωρίς φόβο γιατί έτσι θα μπορούν σε κάθε λάθος τους να σας εμπιστευτούν και να ζητήσουν τη βοήθεια σας.

5 Ακούστε τα παιδιά. Ποτέ μην τα παραμελείτε, τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια και αυτό γίνεται μόνο όταν  ξέρουν πως είστε εκεί για να τα ακούσετε.

6 Βεβαιωθείτε ότι θα βάλετε όρια του τι  αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά. Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια αφού γνωρίζουν τι μπορούν και τι όχι να κάνουν.

7 Γίνετε εσείς το παράδειγμα. Γιατί αν άλλα τους λέμε και άλλα κάνουμε οι ίδιοι τους δείχνουμε πως δεν πιστεύουμε όσα λέμε.  

8 Διδάξτε και φερθείτε οι ίδιοι με συμπόνια, καλοσύνη και αγάπη.

9 Εξηγήστε στα παιδιά ότι οι ενέργειες έχουν συνέπειες καλές ή κακές.

10 Απολαύστε τις στιγμές που κάνουν πράγματα και τις στιγμές που τα φροντίζετε.  Απολαύστε με μεγάλη χαρά το προνόμιο και την ευθύνη ότι είστε σε θέση να τα καθοδηγήσετε και να τα διαμορφώσετε σε υπεύθυνους και ψυχικά υγιείς  ενήλικες.

Να κλείσω το κείμενο αυτό που είναι αφιερωμένο στα τρία μου παιδιά, που πιά ανοίγουν τα φτερά τους στον έξω κόσμο, γράφοντας πως ο κατάλογος αυτός δεν είναι ένας τυφλοσούρτης που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει κατά γράμμα αλλιώς δεν θα αναθρέψει σωστά το παιδί του αλλά οι συμβουλές ενός ειδικού που σαν πατέρας έκανε και λάθη και σωστά και στην πορεία μέσα από το μαγικό ταξίδι της πατρότητας έμαθε από την επιστήμη και από τα λάθη του πως να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό των παιδιών του!!!


Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η Μακιαβελική προσωπικότητα και πως να τη διακρίνετε


Αρθρογραφεί ο Δρ Λυράκος Γεώργιος
Κλινικός Ψυχολόγος Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

Τι κοινό έχουν το Παιχνίδι των Θρόνων, το Σπίτι των Καρτών και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ; Μπορούν και στα τρία να δώσουμε τα εύσημα ότι μας έφεραν σε επαφή με μερικούς πραγματικά υπέροχους Μακιαβελικούς χαρακτήρες.

Αυτοί οι σκεπτόμενοι, πεινασμένοι για με δύναμη, εγωκεντρικοί τύποι χρησιμοποιούνται συχνά από τους συγγραφείς για να τραβήξουν τα νήματα σε ιστορίες με δυνατή πλοκή μέσα από μηχανορραφίες που σχεδιάζουν, τοποθετώντας τους  είτε σε προεξέχοντες ρόλους είτε πίσω από τις σκηνές. 

Η υπολογιστική συμπεριφορά τους μπορεί να κάνει μεγάλα νούμερα τηλεθέασης, αλλά πιθανότατα θα θέλατε να τους αποφύγετε στην πραγματική ζωή όπου είναι δυνατόν.

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για ένα νέο είδος προσωπικότητας που λίγοι από σας έχετε ακούσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τους ψυχοπαθείς και τους ναρκισσιστές, αλλά τι γνωρίζετε με τη μακιαβελική διαταραχή της προσωπικότητας;

Ο Μακιαβελισμός είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας που, σε αντίθεση με την ψυχοπάθεια και τον ναρκισσισμό, είναι ελάχιστα γνωστή. Τα άτομα με «μακιαβελικά» χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι άτομα χωρίς αισθήματα που συχνά εξαπατούν και χειραγωγούν τους άλλους.

Τα άτομα με χαρακτηριστικά Μακιαβελισμού τείνουν να συμφωνούν με δηλώσεις του τύπου:
"Είναι δύσκολο να πάμε μπροστά χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις εδώ και εκεί."
"Ποτέ μην πείτε σε κανέναν τον πραγματικό λόγο που κάνατε κάτι εκτός αν σας είναι χρήσιμο να το κάνετε αυτό".
"Είναι πιο ασφαλές να υποθέσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια κακή πλευρά και θα βγει όταν τους δοθεί μια ευκαιρία."
"Είναι λογικό να κολακεύεις σημαντικούς ανθρώπους."

Όπως μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε, τα άτομα με μακιαβελικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας - που έχουν πάρει την ονομασία τους από έναν Ιταλό διπλωμάτη του 15ου αιώνα - είναι πολύ καλοί στο να πείθουν τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν χρησιμοποιώντας ψέματα και κολακεία, όπως απαιτείται ανά περίσταση.

Το σύνθημά τους, εάν είχαν ένα, θα ήταν: "Οι στόχοι δικαιολογούν τα μέσα".

Με άλλα λόγια, κάντε ό, τι χρειάζεται για να πάρετε αυτό που θέλετε.

Καταλαβαίνουν τι κινητοποιεί τους άλλους ανθρώπους και εμφανίζουν ψυχρό εγωισμό για να τους το πάρουν.

Παρ' όλα αυτά, είναι τόσο καλοί στο χειρισμό που συχνά αρέσουν στους άλλους ανθρώπους καθώς δεν συνειδητοποιούν τις κακές προθέσεις τους.

Η Μακιαβελική προσωπικότητα είναι μια από τις τρεις αποκαλούμενες «σκοτεινές τριάδες» της προσωπικότητας που ανήκουν στους κακόβουλους τύπους προσωπικότητας μαζί με την ψυχοπαθητικότητα και το ναρκισσισμό.

Οι Δρ Daniel N. Jones και Delroy L. Paulhus, ειδικοί στις σκοτεινές προσωπικότητες, εξηγούν πως ονομάστηκαν έτσι, επειδή τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά μοιράζονται μια τάση να είναι κακά, εγωιστικά και κακόβουλα στις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους ψυχοπαθείς και τους ναρκισσιστές, λίγοι έχουν ακούσει για τους Μακιαβελικούς - ίσως γιατί έτσι προτιμούν οι ίδιοι!

Η προσωπικότητα του Μακιαβελικού ανθρώπου τείνει να είναι δυσάρεστη και ανυπόφορη, κάτι που τους οδηγεί στο ψέμα, στην εξαπάτηση και στην προδοσία, όταν τους βολεύει.
Σε αντίθεση όμως με τον ψυχοπαθή, ο μακιαβελικός παρακολουθεί στενά τη φήμη του η οποία δεν θέλει να θίγεται από κανέναν.

Ο τύπος της Μακιαβελικής προσωπικότητας πήρε το όνομα του από έναν πολιτικό του 15ου αιώνα, το Niccolò Machiavelli, ο οποίος στις στις αρχές του 16ου αιώνα, ενήργησε ως επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος της οικογένειας των Medici που διοικούσαν τη Φλωρεντία της Ιταλίας. Οι λεπτομέρειες των συμβουλών του είναι γνωστές γιατί ο Μακιαβέλι τις κατέγραψε στο βιβλίο του «Ο πρίγκιπας» το 1513. Η ουσία της συμβουλής του για τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου καταγράφεται στη φράση «ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα». Σύμφωνα με τον Machiavelli, ένας κυβερνήτης με σαφή ατζέντα πρέπει να είναι ανοικτός σε όλες τις αποτελεσματικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένων των «διαδραστικών διαπροσωπικών στρατηγικών όπως η κολακεία και τα ψέματα»

Ένας τύπος προσωπικότητας λοιπόν που ζει ανάμεσα μας, που μας κάνει να μας αρέσει, αλλά που πάντα είναι στις επάλξεις μόνο για το δικό του συμφέρον με όποιο τρόπο μπορεί αρκεί να πετύχει το σκοπό του....

Βιβλιογραφία
Jones & Paulhus (2009). Machiavellianism. Handbook of individual differences in social behavior.
Christie, R. & Geis, F. (1970) "Studies in Machiavellianism". NY: Academic Press.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Η αληθινή φιλία στην εποχή του τρέχω όλη μέρα και πως να τη διατηρήσεις


Αρθρογραφεί Ο Δρ. Γεώργιος Λυράκος
Ψυχολόγος Υγείας- CBT Ψυχοθεραπευτής

Τι είναι άραγε αυτό που κάνει μια τέλεια φιλία; Πώς βρίσκουμε και πως διατηρούμε φίλους που ενθαρρύνουν και ενισχύουν το ποιοι είμαστε; Πώς διατηρούμε φιλίες με τις απαιτήσεις της δουλειάς μας, της οικογένειας και άλλων ευθυνών μας;
Κάντε τον κόπο και σκεφτείτε για λίγο, τις πιο σημαντικές φιλίες στη ζωή σας. Σκεφτείτε το άτομο που μπορείτε να καλέσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όταν χρειάζεστε κάποια συμβουλή, όταν είστε στα κάτω σας ή απλά όταν θέλετε να γελάσετε. Παρόλο που το Facebook, το Instagram και το Twitter μας επιτρέπουν να ενημερωνόμαστε συνεχώς για  τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας, πρέπει να θυμόμαστε  να αποσυνδεθούμε από τους λογαριασμούς μας και να σηκώσουμε το ακουστικό και να καλέσουμε ο ένας τον άλλο.
Ναι το ξέρω πως τρέχουμε, πως έχουμε πολλά στο κεφάλι μας, δουλειά, υποχρεώσεις, οικογένεια, δάνεια, χρέη, και… και… και……Όμως πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια μέσα στις πολυάσχολες ζωές μας για να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους μας. Αν και οι απαιτήσεις της ζωής θα συνεχίσουν να έχουν τη συνεχή προσοχή μας, οι φίλοι, είναι αυτοί που μας παρέχουν τόσο πνευματική όσο και ψυχική ανανέωση. Είναι αυτοί είναι που μας δίνουν ελπίδα στις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωής, μας βοηθούν να αποφορτιστούμε από το υπερβολικό στρες της καθημερινότητας και παρέχουν επιβεβαίωση ότι είμαστε στη σωστή πορεία της ζωής μας. Όταν εσείς και οι φίλοι σας επενδύετε σε μια συνειδητή σχέση, το αίσθημα ότι «εδώ υπάρχει νόημα» είναι αυτό που ακολουθεί τη σχέση αυτή.
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν μια φιλία συνειδητή επιλογή ζωής;
1. Αρχικά χρειαζόμαστε  φίλους με ενσυναίσθηση. Το να έχει κάποιος  ενσυναίσθηση σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να προσπαθείς ενεργά να βγεις από τα παπούτσια σου και να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου. Πολύ συχνά ακούμε να μας μιλά ένας φίλος, για τα πράγματα που τον βασανίζουν και τον αγώνα του να τα βγάλει πέρα και το κάνουμε αμέσως δικό μας, προσθέτοντας τις δικές μας εμπειρίες. Μερικές φορές, το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι φίλοι είναι να ακούνε ενεργά ο ένας τον άλλον. Ναι μπορεί να έχεις και συ εξίσου σοβαρά προβλήματα αλλά τώρα είναι η ώρα να ακούσεις τον άλλο χωρίς να κάνεις τα δικά σου πιο μεγάλα από τα δικά του. Δεν είναι διαγωνισμός η φιλία….

2. Το επόμενο που πρέπει να έχουν οι φίλοι, είναι να είναι ανιδιοτελείς. Οι φίλοι μας που είναι πιο ευτυχισμένοι και θετικοί είναι αυτοί που είναι προσγειωμένοι, που νοιάζονται και που δεν σκέφτονται πάντα μόνο τον εαυτό τους. Είναι σε θέση να κατανοήσουν τη δική τους εμπειρία ζωής, αλλά δεν καταναλώνονται από τα δικά τους προβλήματα. Αντ 'αυτού, αναλαμβάνουν δράση για να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων των άλλων.

3. Και έχουμε ανάγκη φίλους που να είναι αξιόπιστοι. Το να είσαι αξιόπιστος είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο για να καταλάβεις ότι οι βαθύτερες σχέσεις είναι αυτές στις οποίες μπορούμε να εμπιστευθούμε ο ένας στον άλλο. Οι αξιόπιστοι φίλοι σας υπενθυμίζουν ότι δεν είστε μόνοι και σας βοηθούν να γίνετε και σεις καλύτεροι.

4. Και βοηθά οι φίλοι να έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Είτε πρόκειται για χόμπι, αθλητισμό, στόχους, εκπαίδευση, αξίες ή θρησκεία, συχνά προτιμούμε να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα όπως και εμείς. Αυτό επιτρέπει την άμεση σύνδεση και τελικά ενισχύει τις σχέσεις μας.

5. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να βρεις φίλους με διαφορετικές προοπτικές και ιστορία ζωής. Ο χρόνος που μπορείτε πραγματικά να ωριμάσετε ως άνθρωπος, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, και το λέω από προσωπική εμπειρία, είναι όταν έχετε την ευκαιρία να ακούσετε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από σας. Μερικές φορές, παγιώνεται η σκέψη και οι αντιλήψεις μας όταν μας περιβάλλουν άνθρωποι που απλά συμφωνούν μαζί μας ή που κάνουν τα ίδια πράγματα με μάς. Οι φίλοι που προσφέρουν νέες προοπτικές, ιδέες, εμπειρίες και συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε και να αποκτήσουμε μια σφαιρικότητα ως ανθρώπινα όντα. Οι φίλοι με διαφορετική ιστορία ζωής έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίζουν μια σταθερή νοοτροπία σε μια νοοτροπία ανάπτυξης και μπορούν να μας δώσουν μία νέα ζωή γεμάτη με νέους στόχους, εμπειρίες και πράγματα που θα γευτούμε ενώ δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί ότι υπάρχουν.

6. και πρέπει οι φίλοι να έχουν χιούμορ. Οι καλύτεροι φίλοι είναι απλά αυτοί που ξέρουν πώς να σε κάνουν να γελάσεις και που είναι γεμάτοι ζωή και πνεύμα. Είναι αυτοί που σας φέρνουν τη χαρά, την ελπίδα και την άνεση ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Γιατί το χαμόγελο τους μπορεί να πάρει μακριά κάθε πρόβλημα και δυσκολία στη στιγμή.

7. Βρείτε τέλος φίλους που να είναι ομαδικοί παίχτες. Ένα χαρακτηριστικό που μάθαμε ως παιδιά αλλά που συχνά με την ενηλικίωση μας το ξεχνάμε. Το να είσαι ομαδικός παίκτης και να βάζεις τις ανάγκες των άλλων μπροστά από τις δικές σου για έναν κοινό στόχο είναι αυτό που περιγράφει την αληθινή φιλία. Η επικοινωνία, η συνεργασία και η ενεργητική ακρόαση είναι όλα απαραίτητα χαρακτηριστικά που κάνουν τις πιο επιτυχημένες ομάδες μία δύναμη που δεν την σταματάει τίποτα.
Και αφού τους βρείτε, φροντίστε να τους κρατήσετε σφικτά. Η επικοινωνία με τους φίλους δεν πρέπει να μας είναι επιβάρυνση ή να περιλαμβάνεται σε μια λίστα υποχρεώσεων που «πρέπει» να κάνουμε. Αντίθετα το να επικοινωνούμε με τους φίλους μας θα έπρεπε να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, οπότε θέλει συνειδητή προσπάθεια ώστε να είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Είτε παίρνετε τηλέφωνο έναν φίλο σας στο δρόμο καθώς γυρνάτε από τη εργασία, είτε όταν βρίσκετε χρόνο από την οικογένεια σας για να βγείτε μία φορά το μήνα για ένα ποτό ή μία ταινία ή προγραμματίζοντας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να βρεθείτε με ένα φίλο που έχει φύγει μακριά, ακόμη και αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τη συνολική σας διάθεση και ευεξία. Οι φίλοι σας βοηθούν να διατηρήσετε και να ενισχύσετε τις υγιείς σχέσεις καθώς ισορροπείτε μέσα από τις σχέσεις αυτές τις σχέσεις με τους συναδέλφους και τα μέλη της οικογένειάς σας που μπορεί να απαιτούν πολύ περισσότερα από ένα τηλέφωνο ή μία βόλτα μία στις τόσες, από εσάς.

Όταν λοιπόν έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε με ένα πραγματικό σας φίλο, βάλτε το τηλέφωνο σας στο αθόρυβο, κλείστε το ίντερνετ και βγείτε από τα κοινωνικά δίκτυα.  Το να βρεθείς με φίλους που σε νοιάζονται πραγματικά,  θα σε βοηθήσει να μην έχεις ανάγκη κανένα εικονικό δίκτυο στήριξης αφού θα σου επιτρέψει να νιώσεις τι σημαίνει αληθινή επαφή, και νόημα στον πολύτιμο χρόνο που έχετε μαζί.

Όσο περισσότερο επενδύει κάποιος  στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, τόσο λιγότερο γίνεται στενόμυαλος και δεν ξεχνά τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Βρείτε λοιπόν φίλους που επιβεβαιώνουν ότι ζείτε μια ζωή με νόημα, που σηκώνουν την ψυχή σας στον ουρανό, που είναι γεμάτοι ζωή και που ενθουσιάζονται με τις νέες σας ιδέες και θέλουν να σας δουν να πετυχαίνετε τα όνειρα και τους στόχους σας.

Όταν αγωνίζεστε καθημερινά να τα βγάλετε πέρα με τα πολλά εμπόδια που μας βάζει αντιμέτωπους η ζωή, ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Θυμηθείτε τους ανθρώπους στη ζωή σας και προσεγγίστε τους ενεργά. Να είστε σίγουροι πως η επένδυση που κάνετε με έναν φίλο θα εμπλουτίσει τις ζωές σας.

Αφιερωμένο στα φιλαράκια μου που είναι πάντα εκεί....

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Μήπως έχετε μπλέξει με ένα άτομο με Ναρκισσιστική Κοινωνιοπαθητική διαταραχή; δείτε τα χαρακτηριστικά του


Αρθρογραφεί ο Δρ Γεώργιος Λυράκος
Ψυχολόγος Υγείας CBT Ψυχοθεραπευτής

Αν ένας κοινωνιοπαθητικός είναι κάποιος που, επειδή είναι αντικοινωνικός χωρίς συνείδηση, λέει ψέματα, χειραγωγεί και ελέγχει τους ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο το επιθυμεί, τότε τι είναι ο ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής; Τα γνωρίσματα και οι συμπεριφορές ενός κοινωνιοπαθητικού ασθενούς είναι αρκετά σκληρά από μόνα τους. Σχεδόν απίστευτα, ένας ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής εντείνει την κοινωνιοπάθεια και την μεταφέρει σε ένα άλλο επίπεδο.
Αν στην περίπτωση του κοινωνιοπαθή οι άνθρωποι είναι παιχνίδια, στον ναρκισσιστικό κοινωνιοπαθή, είναι σκουπίδια. Η κοινωνιοπάθεια σε συνδυασμό με τον ναρκισσισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Προσοχή λοιπόν στα άτομα που έχουν  ναρκισσιστική κοινωνιοπάθεια.

Ποιος είναι όμως ο ορισμός της  Ναρκιστικής Κοινωνιοπάθειας;
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (2013) περιγράφει και ορίζει τόσο την Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας (τον κλινικό όρο για αυτό που συνήθως ονομάζεται ψυχοπάθεια ή κοινωνιοπάθεια) όσο και την διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας στο έγκυρο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση.
Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας είναι "ένα διαδεδομένο πρότυπο έλλειψης σεβασμού και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων, που εμφανίζεται από την ηλικία των 15 ετών"
Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι "ένα διαδεδομένο πρότυπο μεγαλοπρέπειας (σε φαντασία ή συμπεριφορά), με ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης, που ξεκινά από την πρώιμη ενηλικίωση και είναι παρόν σε διάφορα πλαίσια.
Τα παραπάνω είναι ξεχωριστοί ορισμοί αυτών των δύο διαταραχών προσωπικότητας. Είναι όμως δυνατόν να διαγνωσθεί κάποιος κλινικά και με τους δύο τύπους διαταραχής ταυτόχρονα. Η ψυχρή περιφρόνηση και η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, καθώς και ο μεγαλοπρεπής αυτοθαυμασμός και η απαξίωση για τους άλλους, ισοδυναμεί με έναν κοινωνικοπαθητικό ναρκισσιστή που πιστεύει ότι αξίζει να εκμεταλλευτεί τους ανθρώπους και να τους απορρίπτει όταν τελειώσει μαζί τους.
Ο συνδυασμός των δύο διαταραχών είναι που κάνει τη διαφορά
Η κοινωνιοπάθεια και η ψυχοπάθεια είναι λέξεις που περιγράφουν συνήθως την αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά κάποιοι ειδικοί τις διαφοροποιούν μεταξύ τους. Ίσως η εισαγωγή του ναρκισσισμού στο μίγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφασίσουν ποιον όρονα χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ατόμου που έχουν απέναντι σας.
Ο κοινωνιοπαθητικός δεν ενδιαφέρεται αν ωφελεί κανέναν άλλο εκτός τον εαυτό του. Είναι ψυχρός, λειτουργεί μόνο με υπολογισμό και χειραγώγηση των άλλων, δεν σκέφτεται καθόλου τους άλλους ανθρώπους που έχει γύρω του, εκτός και αν μπορούν να τον ωφελήσουν.
Ένας ναρκισσιστής πιστεύει ότι είναι σπουδαίος, ότι τα πάντα γι 'αυτόν είναι υπέροχα. «Ξέρει» χωρίς καμία αμφιβολία, σε επίπεδο που ξεπερνά κάθε όριο αλαζονείας, ότι ωφελεί όλους του άλλους γύρω του και ακόμη περισσότερο.
Όταν  μπει κάποιος στη διαδικασία να μελετήσει τη βιβλιογραφία, τα πρότυπα γίνονται εμφανή. Φαίνεται ότι είναι ένας συνδυασμός αυτών των προσωπικοτήτων που αποτελεί ένα ναρκισσιστικό κοινωνιοπαθή. Επιπλέον, είναι η περιγραφή του ναρκισσιστικού κοινωνιοπαθή που είναι η κοινή αντίληψη του ποιος χαρακτηρίζεται ως ψυχοπαθής.
Ποια είναι όμως τα Χαρακτηριστικά ενός ατόμου με Ναρκισσιστική Κοινωνιοπάθεια;
Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε έναν ναρκισσιστικό κοινωνιοπαθή θα  πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να παρακολουθήσουμε αν έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που θα αναφέρουμε στη συνέχεια:
Ορμή για αναζήτηση εξουσίας. Αν ένας ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής νοιάζεται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό του, αυτό είναι η απόκτηση καταστροφικής δύναμης και η άσκηση ελέγχου στους άλλους ανθρώπους.
Συμπεριφορές που αναζητούν αγάπη και θαυμασμό από τους άλλους. Να είστε σίγουροι ότι η συμπεριφορές αυτές δεν είναι ανάγκη για αγάπη. Δεν είναι καν συναισθηματική αγάπη. Είναι καθαρά επιφανειακή. Ένας ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής βλέπει την αγάπη και τον θαυμασμό ως εργαλεία  που α του εξασφαλίσουν δύναμη για να χειραγωγήσουν και να κυριαρχήσουν.
Δεν υπάρχει συγνώμη, καμία ενοχή, καμία τύψη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ένας  ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής πιστεύει ότι είναι δώρο στον κόσμο, που τον κάνει πιο πλούσιο και πιο ζωντανό. Επομένως, οι υπολογισμένες, ακόμη και σκληρές, πράξεις του είναι πάντοτε δικαιολογημένες.
Είναι αήττητος. Η ναρκισσιστική πλευρά του κοινωνιοπαθή πιστεύει ότι είναι αδάμαστος. Ακόμα και η τιμωρία και η φυλακή δεν μπορούν να τον σταματήσουν. Γι’ αυτόν είναι όλα απλά μέρος του παιχνιδιού.
Στοχεύει μόνο στην αυτοεξυπηρέτηση του. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των άλλων είναι ασήμαντες και δεν αξίζουν τον κόπο.
Λειτουργεί ως παραγωγός, σκηνοθέτης και ο μόνος ηθοποιός της δικής του παράστασης. Ο ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής κάνει διανομή ρόλων στους ανθρώπους, βάζοντας τους σε ρόλους που αυξάνουν τη δύναμή του και την αίσθηση της σημαντικότητας του, και όταν βαρεθεί, τους πετάει στην άκρη.
Έχετε τα μάτια σας λοιπόν ανοιχτά γιατί είναι πολύ εύκολο να πέσεις στα δίχτυα ενός τέτοιου ανθρώπου, αλλά πολύ δύσκολα μπορείς να ξεμπλέξεις από αυτόν χωρίς να πληγωθείς πολύ βαριά .