Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Μήπως έχετε μπλέξει με ένα άτομο με Ναρκισσιστική Κοινωνιοπαθητική διαταραχή; δείτε τα χαρακτηριστικά του


Αρθρογραφεί ο Δρ Γεώργιος Λυράκος
Ψυχολόγος Υγείας CBT Ψυχοθεραπευτής

Αν ένας κοινωνιοπαθητικός είναι κάποιος που, επειδή είναι αντικοινωνικός χωρίς συνείδηση, λέει ψέματα, χειραγωγεί και ελέγχει τους ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο το επιθυμεί, τότε τι είναι ο ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής; Τα γνωρίσματα και οι συμπεριφορές ενός κοινωνιοπαθητικού ασθενούς είναι αρκετά σκληρά από μόνα τους. Σχεδόν απίστευτα, ένας ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής εντείνει την κοινωνιοπάθεια και την μεταφέρει σε ένα άλλο επίπεδο.
Αν στην περίπτωση του κοινωνιοπαθή οι άνθρωποι είναι παιχνίδια, στον ναρκισσιστικό κοινωνιοπαθή, είναι σκουπίδια. Η κοινωνιοπάθεια σε συνδυασμό με τον ναρκισσισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Προσοχή λοιπόν στα άτομα που έχουν  ναρκισσιστική κοινωνιοπάθεια.

Ποιος είναι όμως ο ορισμός της  Ναρκιστικής Κοινωνιοπάθειας;
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (2013) περιγράφει και ορίζει τόσο την Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας (τον κλινικό όρο για αυτό που συνήθως ονομάζεται ψυχοπάθεια ή κοινωνιοπάθεια) όσο και την διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας στο έγκυρο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση.
Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας είναι "ένα διαδεδομένο πρότυπο έλλειψης σεβασμού και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων, που εμφανίζεται από την ηλικία των 15 ετών"
Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι "ένα διαδεδομένο πρότυπο μεγαλοπρέπειας (σε φαντασία ή συμπεριφορά), με ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης, που ξεκινά από την πρώιμη ενηλικίωση και είναι παρόν σε διάφορα πλαίσια.
Τα παραπάνω είναι ξεχωριστοί ορισμοί αυτών των δύο διαταραχών προσωπικότητας. Είναι όμως δυνατόν να διαγνωσθεί κάποιος κλινικά και με τους δύο τύπους διαταραχής ταυτόχρονα. Η ψυχρή περιφρόνηση και η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, καθώς και ο μεγαλοπρεπής αυτοθαυμασμός και η απαξίωση για τους άλλους, ισοδυναμεί με έναν κοινωνικοπαθητικό ναρκισσιστή που πιστεύει ότι αξίζει να εκμεταλλευτεί τους ανθρώπους και να τους απορρίπτει όταν τελειώσει μαζί τους.
Ο συνδυασμός των δύο διαταραχών είναι που κάνει τη διαφορά
Η κοινωνιοπάθεια και η ψυχοπάθεια είναι λέξεις που περιγράφουν συνήθως την αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά κάποιοι ειδικοί τις διαφοροποιούν μεταξύ τους. Ίσως η εισαγωγή του ναρκισσισμού στο μίγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφασίσουν ποιον όρονα χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ατόμου που έχουν απέναντι σας.
Ο κοινωνιοπαθητικός δεν ενδιαφέρεται αν ωφελεί κανέναν άλλο εκτός τον εαυτό του. Είναι ψυχρός, λειτουργεί μόνο με υπολογισμό και χειραγώγηση των άλλων, δεν σκέφτεται καθόλου τους άλλους ανθρώπους που έχει γύρω του, εκτός και αν μπορούν να τον ωφελήσουν.
Ένας ναρκισσιστής πιστεύει ότι είναι σπουδαίος, ότι τα πάντα γι 'αυτόν είναι υπέροχα. «Ξέρει» χωρίς καμία αμφιβολία, σε επίπεδο που ξεπερνά κάθε όριο αλαζονείας, ότι ωφελεί όλους του άλλους γύρω του και ακόμη περισσότερο.
Όταν  μπει κάποιος στη διαδικασία να μελετήσει τη βιβλιογραφία, τα πρότυπα γίνονται εμφανή. Φαίνεται ότι είναι ένας συνδυασμός αυτών των προσωπικοτήτων που αποτελεί ένα ναρκισσιστικό κοινωνιοπαθή. Επιπλέον, είναι η περιγραφή του ναρκισσιστικού κοινωνιοπαθή που είναι η κοινή αντίληψη του ποιος χαρακτηρίζεται ως ψυχοπαθής.
Ποια είναι όμως τα Χαρακτηριστικά ενός ατόμου με Ναρκισσιστική Κοινωνιοπάθεια;
Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε έναν ναρκισσιστικό κοινωνιοπαθή θα  πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να παρακολουθήσουμε αν έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που θα αναφέρουμε στη συνέχεια:
Ορμή για αναζήτηση εξουσίας. Αν ένας ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής νοιάζεται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό του, αυτό είναι η απόκτηση καταστροφικής δύναμης και η άσκηση ελέγχου στους άλλους ανθρώπους.
Συμπεριφορές που αναζητούν αγάπη και θαυμασμό από τους άλλους. Να είστε σίγουροι ότι η συμπεριφορές αυτές δεν είναι ανάγκη για αγάπη. Δεν είναι καν συναισθηματική αγάπη. Είναι καθαρά επιφανειακή. Ένας ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής βλέπει την αγάπη και τον θαυμασμό ως εργαλεία  που α του εξασφαλίσουν δύναμη για να χειραγωγήσουν και να κυριαρχήσουν.
Δεν υπάρχει συγνώμη, καμία ενοχή, καμία τύψη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ένας  ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής πιστεύει ότι είναι δώρο στον κόσμο, που τον κάνει πιο πλούσιο και πιο ζωντανό. Επομένως, οι υπολογισμένες, ακόμη και σκληρές, πράξεις του είναι πάντοτε δικαιολογημένες.
Είναι αήττητος. Η ναρκισσιστική πλευρά του κοινωνιοπαθή πιστεύει ότι είναι αδάμαστος. Ακόμα και η τιμωρία και η φυλακή δεν μπορούν να τον σταματήσουν. Γι’ αυτόν είναι όλα απλά μέρος του παιχνιδιού.
Στοχεύει μόνο στην αυτοεξυπηρέτηση του. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των άλλων είναι ασήμαντες και δεν αξίζουν τον κόπο.
Λειτουργεί ως παραγωγός, σκηνοθέτης και ο μόνος ηθοποιός της δικής του παράστασης. Ο ναρκισσιστικός κοινωνιοπαθής κάνει διανομή ρόλων στους ανθρώπους, βάζοντας τους σε ρόλους που αυξάνουν τη δύναμή του και την αίσθηση της σημαντικότητας του, και όταν βαρεθεί, τους πετάει στην άκρη.
Έχετε τα μάτια σας λοιπόν ανοιχτά γιατί είναι πολύ εύκολο να πέσεις στα δίχτυα ενός τέτοιου ανθρώπου, αλλά πολύ δύσκολα μπορείς να ξεμπλέξεις από αυτόν χωρίς να πληγωθείς πολύ βαριά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου