Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Πως δουλεύει το μασάζ που προτείνουμε σαν συμπληρωματική θεραπεία στην ψυχοθεραπεία;

αρθρογραφεί ο Δρ Γεώργιος Λυράκος MSc. MPH. PhD CPsychol

Σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις στη αντιμετώπιση της υγείας του ανθρώπου και τη βελτίωση του ευ-ζήν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό ολιστικά ώστε η βελτίωση της υγείας του ατόμου να είναι σε όλα τα επίπεδα. Έτσι σε ένα μεγάλο ποσοστό των διαταραχών άγχους συνυπάρχει τόσο μυϊκός πόνος σε μεγάλη έκταση της περιοχής της πλάτης και της μέσης  όσο και έντονα σωματικά συμπτώματα στρες που προκαλούνται από τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα του παρασυμπαθητικού.

Η διαχείριση λοιπόν τέτοιων περιστατικών πραγματοποιείται μέσα από την γνωσιακή θεραπεία με τη διαχείριση των καταστροφικών γνωσιών  που βασανίζουν το άτομο και από πολλούς θεραπευτές συνεπικουρείται παγκοσμίως από την παραπομπή του θεραπευόμενου σε παράλληλες συνεδρίες χαλαρωτικού μασάζ.

Μέσα λοιπόν από το σημερινό άρθρο θα δούμε πως λειτουργεί θεραπευτικά το μασάζ ώστε να αναγνωρίσουμε την συνεπικουρικότητα του στην ψυχοθεραπεία των αγχωδών διαταραχών.
Το μασάζ προκαλεί αλλαγές στη φυσιολογία του σώματος  μας μέσα από:
  • την αντίδραση χαλάρωσης, η οποία είναι μια ακούσια, αλλά προβλέψιμη ανταπόκριση του νευρικού συστήματος στις τεχνικές του μασάζ και στο άγγιγμα και
  • μέσω μηχανικών απαντήσεων οι οποίες είναι τα σωματικά αποτελέσματα που συμβαίνουν στο σώμα, όταν εφαρμόζεται πίεση στους μαλακούς ιστούς

Μαζί, αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να παράγουν σωματικά και συναισθηματικά οφέλη για κάθε άνθρωπο.

Τι  είναι όμως η ανταπόκριση στη χαλάρωση;
Σε ένα μασάζ, ένα στοργικό, ασφαλές άγγιγμα αποτελεί αφορμή για να χαλαρώσουμε. Αυτό, μαζί με την ανακούφιση του πόνου, παράγει γενικά μια «αντίδραση χαλάρωσης."
Η αντίδραση χαλάρωσης είναι μια κατάσταση στην οποία ο ρυθμός της  καρδιάς και της  αναπνοής μειώνεται, η αρτηριακή σας πίεση χαμηλώνει, η παραγωγή των ορμονών του στρες μειώνεται, και οι μύες του σώματος χαλαρώσουν. Η ανταπόκριση στη χαλάρωση φαίνεται επίσης να αυξάνει τα διαθέσιμα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία είναι μια χημική ουσία στο σώμα (νευροδιαβιβαστής για να είμαι πιο ακριβής) που επηρεάζει θετικά τόσο τα συναισθήματα μας όσο και τις σκέψεις μας. 
Ενώ αυτές οι πληροφορίες είναι πολλά υποσχόμενες, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί άμεσα η σχέση μεταξύ μασάζ και τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο καθώς ήδη σε προηγούμενη δημοσιευμένη μας μελέτη βρέθηκε πως η εφαρμογή σημείων πίεσης σε άτομα με αγχώδης διαταραχές προκαλεί σημαντική μείωση των επιπέδων στρες και άγχους στα άτομα.

Η αντίδραση χαλάρωσης μπορεί να μειώσει τις φυσικές επιπτώσεις του στρες αλλά και να μειώσει τους κινδύνους που συνδέονται με το στρες, όπως η υπέρταση, οι καρδιακές αρρυθμίες, το λειτουργικό άγχος, η αϋπνία, η επίμονη κούραση, η σεξουαλική δυσλειτουργία, οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος, και τα ψυχολογικά προβλήματα - για να αναφέρουμε μερικούς μόνο από αυτούς τους κινδύνους.

Ποιες είναι οι μηχανικές αντιδράσεις;
Ο φυσικός χειρισμός στο μασάζ έχει δύο μεγάλα σωματικά αποτελέσματα:
Αυξάνει την κυκλοφορία  του αίματος και της λέμφου ενώ η χαλάρωση και ομαλοποίηση των  μαλακών ιστών (μύες, του συνδετικός ιστός, τένοντες και σύνδεσμοι) απελευθερώνει τα νεύρα και τους βαθύτερους συνδετικούς ιστούς.

Βελτίωση της Κυκλοφορίας
Το μασάζ πιστεύεται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυτό πιθανώς οφείλεται εν μέρει στην φυσικό χειρισμό των μαλακών ιστών και εν μέρει στις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται ως μέρος της αντίδρασης χαλάρωσης.
Η βελτιωμένη κυκλοφορία μπορεί να ενισχύσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα των μυών. Καθώς βελτιώνεται η υγεία των κυττάρων μας, οι ιστοί λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτή η αποτελεσματικότερη λειτουργία οδηγεί στην απομάκρυνσης των άχρηστων συστατικών του σώματος και μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της περίσσειας των υγρών και να μειώσει έτσι το οίδημα που πολλές φορές δημιουργείται στους μαλακούς ιστούς.

Χαλάρωση των ιστών
Η θεραπεία μασάζ χαλαρώνει το μυϊκό ιστό, και αυτή η χαλάρωση με τη σειρά της  μειώνει τις επώδυνες συσπάσεις και τους σπασμούς που προκαλούνται στο σώμα. Το μασάζ μπορεί επίσης να μειώσει τη συμπίεση των νεύρων. Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να  σκεφτούμε ότι όταν οι μύες συσπώνται, μερικές φορές συμπιέζουν τα νεύρα γύρω τους. Όταν αυτοί οι μύες είναι χαλαροί, τα νεύρα δεν είναι πλέον συμπιεσμένα, και, θεωρητικά, μπορούν να απορροφήσουν τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Τα  νεύρα επίσης μπορούν να συνεχίσουν την κανονική τους εργασία που δεν είναι άλλη από τη μετάδοση μηνυμάτων προς και από τον εγκέφαλο, η οποία βελτιώνει έτσι και την λειτουργία των μυών και των οργάνων.

Η επαφή με το δέρμα ή η εφαρμογή πίεσης χαλαρώνει τους μυς, τους τένοντες, και τους συνδέσμους. Επιπλέον, ενώ κάποιοι από τους βαθύτερους  ιστούς του σώματος, όπως το  εν τω βάθει μυϊκό σύστημα της σπονδυλικής περιοχής, δεν μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα από έναν θεραπευτή μασάζ, η απελευθέρωση των περισσότερων επιφανειακών στρωμάτων των μυών μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτά τα βαθύτερα στρώματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τόσο τους επιφανειακούς όσο  και τους εν τω βάθει ιστούς να βρουν μια καλύτερη εναρμόνισης και ισορροπία.


Τα όργανα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το μασάζ, καθώς μοιράζονται τα νευρολογικά μονοπάτια του πόνου με τους μυς, τα οστά και τα νεύρα. Όταν οι μύες, τα οστά, ή τα νεύρα βρίσκονται σε κατάσταση σωματικού στρες και διέγερσης, τα όργανα μπορεί μερικές φορές να αντανακλούν αυτή τη δυσφορία και τη δυσλειτουργία. Για παράδειγμα, ο πόνος χαμηλά στην πλάτη μπορεί να εντείνει τις κράμπες της περιόδου και αντίστοιχα οι κράμπες της εμμηνόρροιας μπορούν να προκαλέσουν ένταση  στους πίσω χαμηλούς μυς. Το μασάζ μπορεί επομένως να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τόσο των οργάνων και των μυών.

Εμπιστευθείτε λοιπόν τον θεραπευτή σας όταν σας προτείνει την παραπομπή σε μασάζ γιατί η ολιστική φροντίδα της υγείας μας προυποθέτει την θεραπεία ψυχής και σώματος για να έχουμε την καλύτερη δυνατή υγεία.

1 σχόλιο:

  1. Μας πείσατε πάλι! Και σκεφτόμουν ότι βοηθάει ένα μασαζάκι αλλά μου έλειπε το επιστημονικό background!

    ΑπάντησηΔιαγραφή