Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ξεπερνώντας την κατάθλιψη με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας

Αρθρογραφεί ο Δρ Γεώργιος Λυράκος 
MSc. PhD. CPsychol. CBT therapist 

Ο καθένας βιώνει θλίψη κατά καιρούς. Αλλά η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο. Η κατάθλιψη είναι ακραία θλίψη ή απόγνωση που διαρκεί περισσότερο από ημέρες. Παρεμβαίνει με τις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σωματικό πόνο. Ευτυχώς, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη σε μεγάλο βαθμό.

Κατανοώντας την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη, είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2014, εκτιμάται ότι περίπου 15,7 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ - περίπου 6,7 τοις εκατό του συνόλου των ενηλίκων των ΗΠΑ - είχαν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά
οι περισσότεροι από αυτούς βιώνουν κάποιο συνδυασμό από τα ακόλουθα συμπτώματα:

• Παρατεταμένη θλίψη ή αίσθημα κενού
• Αισθήματα απελπισίας ή απόγνωσης
• Αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
• Θυμός και ευερεθιστότητα
• Ανησυχία
• Δυσκολία στη συγκέντρωση
• Κόπωση
• Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
• Αλλαγές  στην όρεξη
• Χρόνιος πόνος, πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι
• Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
• Απόσυρση από τους φίλους και την οικογένεια
• Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Η κατάθλιψη προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, και τα άτομα με σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις ή ο καρκίνος, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Σημαντικές αλλαγές στη ζωή, το τραύμα και το στρες μπορεί επίσης να επιφέρουν ένα επεισόδιο κατάθλιψης, αν και μερικά επεισόδια κατάθλιψης αρχίζουν χωρίς εμφανή εξωτερική αιτία.

Θεραπεία της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Δεν είναι κάτι που μπορείτε απλά "να το ξεπεράσετε." Είναι μια ασθένεια που απαιτεί επαγγελματική θεραπεία. Ωστόσο, με τη σωστή φροντίδα, οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν καλύτερα.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία, είτε μόνη τους είτε σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας μπορεί να έχουν μια διαχρονική επίδραση που προστατεύει από το να επιστρέψουν τα συμπτώματα ακόμη και αφού έχει ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή.

Πως μπορεί να σας βοηθήσει στην κατάθλιψη ένας ψυχολόγος;
Οι ψυχολόγοι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με εμπειρία στο να βοηθήσουν ασθενείς να αναρρώσουν από την κατάθλιψη. Αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις στη ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να ανακάμψουν από την κατάθλιψη, ιδίως εκείνα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να:
  • ·         Εντοπίσουν  γεγονότα της ζωής που συμβάλλουν στην κατάθλιψη τους και να τους βοηθήσει να βρουν τρόπους για να αλλάξουν, να αποδεχθούν ή προσαρμοστούν σε αυτές τις καταστάσεις
  • ·         Να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον
  • ·         Να προσδιορίσουν τις διαστρεβλωμένες διαδικασίες της σκέψης ή τις μη βοηθητικές συμπεριφορές που συμβάλλουν στα συναισθήματα της απόγνωσης και της απελπισίας
  • ·         Να αναπτύξουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συμπτωμάτων και των προβλημάτων, καθώς και να εντοπίσουν ή να προλάβουν την εκδήλωση μελλοντικών επεισοδίων κατάθλιψης


Δύο από τις πιο συνηθισμένες  τεκμηριωμένες θεραπείες για την κατάθλιψη είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και η διαπροσωπική θεραπεία

Η Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένα είδος θεραπείας στην οποία οι ασθενείς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται την αρνητική σκέψη και τα μοτίβα συμπεριφοράς που μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψης τους. Η CBT βοηθά τους ασθενείς να εντοπίζουν τις άχρηστες ή αρνητικές σκέψεις, να αλλάξουν τις δυσλειτουργικές αντιλήψεις, να αλλάξουν τις συμπεριφορές που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την κατάθλιψη τους και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους ανθρώπους με πιο θετικούς τρόπους.

Η διαπροσωπική θεραπεία (IPT) είναι μια μορφή θεραπείας στην οποία οι ασθενείς μαθαίνουν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους μέσα από την καλύτερη έκφραση των συναισθημάτων τους και να επιλύουν τα προβλήματα τους με πιο υγιείς τρόπους. Η IPT βοηθά τους ασθενείς να επιλύσουν ή να προσαρμοστούν στα γεγονότα της ζωής που δημιουργούν προβλήματα, να χτίσουν κοινωνικές δεξιότητες και να οργανώσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους γύρω τους ώστε να αυξήσουν την υποστήριξη για την αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των στρεσογόνων παραγόντων της ζωής.

Δεν υπάρχει μία προσέγγιση «μοναδική» στη θεραπεία. Οι θεραπευτές συνεργάζονται στενά με τους ασθενείς τους για να δημιουργήσουν εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών  και των προβληματισμών που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μάθουν τρόπους για να ανταπεξέλθουν καλύτερα το άγχος και να διαχειριστούν  τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι στρατηγικές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ανάρρωση και επιτρέπουν στους ασθενείς να λειτουργούν στην καθημερινότητα τους όσο καλύτερα μπορούν. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ασθενής να συνειδητοποιήσει την κατάσταση του και να ζητήσει βοήθεια!!!!!


Πηγή: http://www.apa.org/helpcenter/depression.pdf

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Οι άντρες σας λέμε πάντα την αλήθεια αρκεί να θέλετε να την ακούσετε

Αρθρογραφεί ο Dr Γεώργιος Λυράκος

Πολλές κοπέλες στις σχέσεις τους με τους άντρες χρησιμοποιούν μικρά τιπς συμπεριφοράς μετά από την πρώτη φορά που θα έχουν μια σεξουαλική επαφή με έναν άντρα  όπως το να μην στείλει απάντηση αμέσως σε ένα μήνυμα ή να συνεχίζει να βγαίνει μαζί του μέχρι να βγει κάποιον που να της αρέσει καλύτερα.

Όμως και εμείς οι άντρες είμαστε εξίσου συγκλονισμένοι όπως είστε και σεις οι γυναίκες, όταν κοιμάστε μαζί μας στο δεύτερο ραντεβού για να μην πω στο πρώτο.

Και αφού δεν χρειάζεται να σας πούμε σε αγαπώ για να κοιμηθούμε μαζί ή να δεσμευτούμε για τον ίδιο λόγο η αλήθεια είναι πως το σεξ δεν σημαίνει και αγάπη.
Επίσης, δεν σημαίνει ότι θέλουμε μια σχέση μαζί σας. Σημαίνει απλώς ότι περάσαμε καλά μερικές στιγμές, ήμασταν λίγο μεθυσμένοι, αδράξαμε της  ευκαιρίας, και  σκόραραμε.

Θέλετε να δείτε πού στέκεστε απέναντι σε έναν άνδρα; Μη δίνετε σημασία στο πόσο θερμό ήταν το ραντεβού σας. Δώστε προσοχή στο πώς ο ίδιος διαχειρίζεται μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες τον εαυτό του.

Καταλάβετε ότι αν δεν του αρέσατε πραγματικά, τη στιγμή που φεύγετε, σκέφτεται για το πώς μπορεί να βγει από αυτή την κατάσταση.
Συνειδητοποιείστε πως δεν θέλει να σας πληγώσει αλλά ούτε και να τον ερωτευθείτε, θέλει όμως να συνεχίζει να κάνει έρωτα μαζί σας γιατί είναι ΑΤΟΜΙΚΟ του συμφέρον. Και καταλάβετε πως όλα όσα κάνει στη συνέχεια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να σας κρατάνε το ενδιαφέρον για αυτόν χωρίς όμως να σας επιτρέπει να τον ερωτευτείτε.

Αν τον έχετε συνεπάρει και θέλει να γίνετε το κορίτσι του, θα σας πάρει τηλέφωνο την επόμενη ημέρα και θα σας πει πως πέρασε ωραία και θα σας καλέσει σε δείπνο μέσα στην βδομάδα.

Αν ήδη σχεδιάζει την διαφυγή του δεν πρόκειτε να σας πει πως  έκανε λάθος, ούτε θα σας ευχηθεί καλή τύχη στη ζωή σας. Αντίθετα το πιο πιθανό είναι να στείλει ένα μονολεκτικό μήνυμα και να χαθεί για μερικές μέρες ώστε να μην δεθείτε μαζί του. Μετά μπορεί να ξαναστείλει ένα μήνυμα που θα λέει πως σας σκέφτεται αλλά έχει πολύ δουλειά…
Ένα μήνυμα μια εβδομάδα αργότερα στις 9 το βράδυ για να ρωτήσει τι κάνετε εκείνη την ώρα.
Εάν δεν υπήρξαν τηλεφωνήματα στο ενδιάμεσο ή τις μέρες που σας  έβγαλε έξω δεν πέρασε μαζί σας ποιοτικό χρόνο (και χρήμα) σε σας, μαντέψτε;

Είστε ένα τρόπαιο.

Και ο άνθρωπος αυτός προσπαθεί να βρει τη λεπτή ισορροπία κρατώντας σας στη ζωή του χωρίς να τον ερωτευθείτε.

Γι αυτό σας είπα και στην αρχή πως οι άντρες είμαστε ειλικρινείς.

Δεν σας είπε πως θέλει να γνωρίσει τους γονείς σας, ούτε να σας πάει ταξίδι στη Ρώμη. 
Δεν μιλάει για το όνομα που θα έχουν τα παιδιά σας, ούτε για αγάπη και γάμο.
Δεν μιλάει ούτε καν για μία έξοδο στον κινηματογράφο ή σε ένα εστιατόριο.  

Διατηρεί την επαφή μαζί σας κυρίως με γραπτά μηνύματα ελπίζοντας πως θα μείνετε κολλημένη στην έλξη που νιώθετε για αυτόν χωρίς να χρειάζεται να κάνει οτιδήποτε άλλο. Δεν χρειάζεται να σας πει ψέματα γιατί πολύ απλά δεν σας έχει υποσχεθεί τίποτα. Δεν έχει κάνει τίποτα αφού έκανε σεξ μαζί σας που να δείχνει πως σας έχει πάρει στα σοβαρά.

Επιβραβεύστε λοιπόν τον άντρα αυτό γιατί προσπάθησε να προστατεύσει τα συναισθήματα σας με το να τον βγάλετε από τη ζωή σας ολοκληρωτικά !!!!!!!

Πείτε του απλά αντίο γιατί ψάχνω κάποιον για σχέση και όχι φιλαράκι στο σεξ.

Είτε θα σας πάρει τηλέφωνο και θα σας πει πως θέλει να προσπαθήσει για μία σχέση μαζί σας
Είτε θα σας στείλει ένα μήνυμα που θα σας λέει «κρίμα, σε καταλαβαίνω όμως, καλή συνέχεια στη ζωή σου»….

Και στις δύο περιπτώσεις όμως δεν θα σας πει ψέματα γιατί δεν θέλει να σας πληγώσει.
Πάψτε λοιπόν να μας κατηγορείτε πως κοιμόμαστε μαζί σας και φεύγουμε.

Αν αρχίσετε να ακούτε τις σιωπές των ανδρών θα ακούσετε τελικά όλη μας την αλήθεια