Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Μήπως σας εκμεταλλεύονται και δεν το παίρνετε χαμπάρι;

Στην εργασία όσο και στην ζωή οι άνθρωποι  έχουν την τάση να επωφελούνται από την καλοσύνη των άλλων. Τις περισσότερες φορές το κάνουν χωρίς το θύμα τους να το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ. Να είστε έτοιμοι και σε επιφυλακή για τις προθέσεις των άλλων, γιατί στο τέλος θα μπορούσατε να φτάσετε στο σημείο να ρίχνετε συνεχώς τον εαυτό σας.
Μην κάνετε τίποτα που πραγματικά δεν θέλετε να το κάνετε.
Μερικοί άνθρωποι  το κάνουν μόνο από το φόβο να πούν όχι. Όλη την ώρα όμως που θα κάνετε αυτό που σας ζητάνε οι άλλοι, θα νιώθετε άβολα, πικρία και δυστυχισμένος. Εν τω μεταξύ, αυτός που σας έβαλε σε αυτή την κατάσταση είναι χαμογελαστός και απολαμβάνει όσα κερδίζει από σας μένοντας κρυμμένος στο περιθώριο. Έτσι μην βάζετε τον εαυτό σας σε αυτή την κατάσταση. Εσείς είστε αυτοί που καθορίζετε τα δικα σας συναισθήματα και τις πράξεις. Αναλάβετε λοιπόν την ευθύνη!

Έτσι αν ακόμη και σε απλά καθημερινά πράγματα λέτε πάντα ναί και ποτέ όχι, γιατί νομίζετε πως μόνο έτσι είναι η ζωή, και πως πρέπει να βοηθάμε συνεχώς τους άλλους, αν δίνετε τη σειρά σας σε κάποιον στο ΑΤΜ και μετά μένετε χωρίς μετρητά, η τη θέση σας στο πάρκινκ σε μία όμορφη γυναίκα που μετά δεν σας λέει ούτε ευχαριστώ, μάλλον πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε τι σημαίνει όχι. 

Γιατί ενώ συνήθως πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι είναι φύση καλοί και δεν θέλουν να με εκμεταλευτούν αυτό είναι ένα στοιχείο της αισιόδοξης προσωπικότητας μου που δεν συνάδει πάντα με τη σύγχρονη ανταγωνιστική πραγματικότητα.
Για να μπορέσετε λοιπόν να αντισταθείτε στην εκμετάλευση των άλλων ας δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Να είστε προσεκτικοί με τον καθένα

Ακόμη και ο καλύτερος σας φίλος θα μπορούσε  να είναι ο δράστης του εγκλήματος της εκμετάλευσης. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λυμαίνονται την καλοσύνη, είναι σαν ένας καρχαρίας που μυρίζει το αίμα που αναβλύζει από μία πληγή. Έτσι και τα άτομα αυτά, μπορούν να γευτούν την αύρα του ανθρώπου που μυρίζει από μακρυά θύμα και πάντα θα θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο παιχνίδι αυτό της εκμετάλευσης. 
Θέλουν να ρουφήξουν κάθε δυνατότητα να κερδίσουν από σας μέχρι να μην έχετε κάτι άλλο να τους δώσετε.  Έχετε λοιπόν το νου σας και να ξέρετε  ότι οι άνθρωποι είναι συνήθως αυτοτροφοδοτούμενοι στο βάθος της  καρδιάς τους. Στο τέλος οι περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. 
Ενώ όμως είναι εύκολο να αλλάξετε τον εαυτό σας και να οδηγηθείτε σε αυτή τη νοοτροπία του "μην εμπιστεύεσαι κανέναν", κάτι τέτοιο  μπορεί να σας κάνει να είστε σε συνεχή επιφυλακή και σε αμυντική στάση όλη την ώρα. Κανείς όμως δεν θέλει αυτή τη στάση και μπορεί ολοκληρωτικά να καταστρέψει τη ζωή του αν μπεί σε μία τέτοια κατάσταση. 

Μην αισθάνεστε ενοχές

Ένας από τους κύριους λόγους που παραδινόμαστε, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μια καλή δικαιολογία για να μην παραδοθούμε σε όσα μας ζητούν.
Ή τουλάχιστον πιστεύουμε ότι μπορεί να μην  είναι μια αρκετά καλή δικαιολογία στα μάτια του αρπακτικού που θέλει να μας εκμεταλευτεί...
Η απάντησή μου;
ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;;;;;

1.) Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε γιατί  τους λέτε όχι, δεν χρειάζεται καν να τους δώσετε ένα λόγο.
 2.) Μην ανησυχείτε για αυτούς. Είστε μόνο εσείς  και οι σκέψεις σας, έχετε το δικαίωμα να πειτε ΟΧΙ!

Υψώστε το ανάστημά σας

Οι άνθρωποι γύρω σας έχουν συνηθίσει να σας εκμεταλλεύονται. Δεν θα το βάλουν κάτω χωρίς μάχη και θα τραβήξουν κάτω από το μανίκι τους κάθε τραπουλόχαρτο ενοχής που έχουν κρυμμένο στο σακάκι τους. Θα βγάλουν τα δόντια τους και θα προσπαθήσουν να σας δαγκώσουν όπως το φίδι δαγκώνει και χύνει το δηλητήριο του ώστε να ακινητοποιήσει και να δηλητηριάσει το θύμα του. Αυτό θα είναι και το δυσκολότερο μέρος από το οποίο θα πρέπει να αντέξετε να ξεφύγετε. 
Έχετε μια ανάγκη να αισθάνεστε αποδεκτοί και μέρος του συνόλου και λέγοντας «όχι» έχετε την ευκαιρία  να κάνετε εχθρούς. Στο τέλος όμως θα νιώσετε πολύ καλά για τον εαυτό σας και το όχι, και έτσι μπαίνετε σε ένα καλό δρόμο, που αποτελεί και τον απώτερο στόχο σας για την επιτυχία.

Ποιό είναι λοιπόν το νόημα;

Δεν είναι κακό να βοηθάμε, αλλά να βοηθάμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη από τη βοήθεια μας και όχι αυτούς που απλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Αν μπούμε στη διαδικασία να βοηθήσουμε τέτοια άτομα απλά σταματάμε να βοηθούμε τον εαυτό μας, μπαίνουμε σε μία διαδικασία στρες και ενοχών γιατί δεν υπερασπίζουμε τα πιστεύω και τα δικαιώματα μας και απλά μπαίνουμε σε μια φάση συνεχούς υπερδιέγερσης και κατάθλιψης για όσα χάνουμε στην καθημερινότητα μας μειώνοντας συνεχώς τον εαυτό μας.


Γράφει ο Dr Γεώργιος Λυράκος Ψυχολόγος Υγείας, Γνωσιακός Συμπεριφορικός Θεραπευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου